Vecka 30 (29+0)

 Trött mamma..

Först lite info om veckan jag just gick in i! 🙂 Här hämtat från Familjelivs graviditets kalender.

Vecka 30

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk “kolostrum” redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

Vecka 30 (29+0) med Isak

Isak älskar att krama, pussa, sjunga för  och mysa med magen. 🙂 Han fattar nu att där är en bebis. Och så fort han ser en bebis blir han helt glad och springer och klappar min mage och säger bebis.

Jag känner mig väldigt trött nu hela tiden. Men Isak är också lite strulig med nattningen men vi får försöka få lite ordning med tiderna. Blir lätt fel när man är ledig. Sen blir det en ond cirkel eftersom jag gärna sover ut och då vaknar Isak inte fören jag vaknar nämligen.

Kollade tillbaka lite HÄR när jag var i samma vecka och vad jag skrivit. Och då hade jag precis fått papperna från FK för att chefen skulle fylla i inkomstuppgifter. Och jag som tyckte det var sen denna gången. Var ju inte det ändå. 🙂 Skönt!

Samma vecka med sonen. :O)